All systems are operational
contact@sitebunker.net | Non-Stop Program

Backup site. Cum se face si de ce este important

Blog Cover

backup site Faptul că deja te folosești de serviciul de backup pentru PC-ul tău nu este o noutate și nici vreun OZN. Poți face backup manual tuturor fișierelor importante într-un hard drive extern sau deja ai găsit o metodă prin care să automatizezi acest proces. Dar ce faci când ai nevoie de un backup site?   Backup site sau nu? Un backup pentru PC este necesar atunci când riști să îți expui calculatorul unor riscuri cum ar fi pierderi de date din accidente. Calculatorul tău poate suferi atacuri cibernetice, se poate defecta, etc. Important este că nu îți dorești să pierzi date importante. Dar la fel cum PC-ul tău este expus acestor amenințări, același lucru se întâmplă și cu website-ul tău. Poate chiar mai mult decât crezi. Recomandam un Certificat SSL Măsurile de securitate nici nu intră în discuție, acestea sunt obligatorii și nu se pune problema ca ele să lipsească. Presupunând că nu duci lipsa de ele, vei vrea să implementezi un backup regulat pe website-ul tău. În acest mod, dacă orice lucru neprevăzut se întâmplă, nu va trebui să construiești totul de la început. Vei putea profita de luxul că ai posibilitatea de a restaura website-ul folosind ultimul backup efectuat.   Ce este un backup site? Pe scurt, un backup site este o copie a tuturor datelor și informațiilor de pe website-ul tău. Ceea ce va conține backup-ul depinde doar de furnizorul care se ocupă de backup-ul website-ului tău. Dacă ar fi să ne legăm de o regulă generală: Cu cât backup-ul conține mai multe informații, cu atât mai bine. Dacă website-ul tău este construit pe o platformă de content management cum ar fi WordPress, acest lucru este cu atât mai necesar. Vei avea nevoie să îți recuperezi toate fișierele, conținutul, fișierele media și toate bazele de date ca să poți pune din nou website-ul în picioare.   Cât de des trebuie făcut un backup? La fel ca un PC backup, un backup de website trebuie făcut în mod regulat. Dacă ultimul tău backup este făcut în urmă cu 12 luni, nu vei avea prea mult de câștigat de pe urma acestuia. În cel mai bun caz, un backup trebuie făcut zilnic, iar dacă zilnic este prea mult pentru tine, sigur trebuie să ai un backup făcut săptămânal. Acest lucru depinde și de cât de mult îți încarci website-ul cu informație. Dacă vei încărca un articol pe website o dată pe săptămână iar acesta este singurul lucru pe care îl faci, un backup săptămânal este mai mult decât suficient.   De ce ai nevoie de backup site? Este greu de imaginat care este sentimentul pierderii informației unui website. Vă putem spune că nu este deloc plăcut. Gândește-te că este posibil să îți pierzi conținutul la care ai muncit luni sau chiar ani de zile.   De ce să treci printr-o asemenea experiență când știi sigur că există alternative eficiente și ieftine sau chiar gratuite. Uite câteva exemple de evenimente nefericite care se întâmplă atunci când nu îți faci un backup site regulat.  

  1. Îți vei pierde toată muncă

Dacă timpul este ceva prețios pentru tine, trebuie să fii conștient de cât timp trebuie investit în construirea unui website. Eforturile sunt din ce în ce mai mari pe măsură ce site-ul tău continuă să crească. Doar imaginează-ți cum într-o dimineață vei încerca să intri pe website, iar acesta nu mai funcționează. Munca de ani de zile va fi pierdută în doar câteva secunde.  

  1. Vei pierde tot capitalul pe care îl produceai

Dacă ai reușit să ajungi până în pragul în care website-ul tău mai și producea venituri de pe urma conținutului creat de tine, atunci te expui unui risc foarte mare de a pierde tot ceea ce produci. Tot conținutul de calitate va trebui creat din nou de la zero, lucru care este puțin probabil să se întâmple. Lucrurile se complică în cazurile în care site-ul este unul de eCommerce. Vei pierde pagini de produse, categorii și multe altele.  

  1. Timp pierdut cu reconstruirea

În calitate de webmaster ar trebui să investești timp în construirea de conținut proaspăt și interactiv. Sub nicio formă nu ai nevoie să începi să refaci tot conținutul pe care l-ai creat în luni de zile. Îți poți imagina frustrarea? Unele site-uri care rulează de ani de zile au sute de articole de blog, mii de imagini și zeci de pagini și categorii. Un articol de calitate este scris în aproximativ 2 ore. Dacă tu vrei pierde 200 de articole, în cât timp vei reuși să recuperezi 400 de ore de muncă?